luni, 26 noiembrie 2012

Neale Donald Walsch - Teama, Spaima şi Frica

   Nu este om pe planeta asta să nu fi încercat de cel puţin o dată sentimentul de teamă. De spaimă, sau de frică. Oricum i-am spune, "starea de adâncă nelinişte şi tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar", conform DEX-ului, l-a strâns de gât şi pe cel mai neînfricat dintre puternicii şi forţoşii lumii. Până şi cel ce nu ar recunoaşte nici în ruptu' capului, îşi gâtuie, de fapt, teama de a nu se face de râs în ochii celor din jur.
   Voi face apel pentru acestă temă la citatele a doi Hendry, ambii de peste Ocean. Primul, Henry H. Tweedy (20 feb.1811 – 18 feb.1891), a fost primul guvernator al statului Minnesota şi ar fi spus că: "Teama este tatăl curajului şi mama siguranţei". Cel de-al doilea, Henry David Thoreau (12 iul. 1817 – 6 mai1862), a fost un filosof, poet, naturist, istoric şi cam tot ce dădea bine într-un CV cu care să faci doamnele vremii să ofteze şi domnii să te invidieze. Ei bine, acesta din urmă ne-ar fi dat să înţelegem că: "De nimic nu trebuie să ne temem mai mult decât de teamă."
   Cele două citate de mai sus se cam bat cap în cap, nu-i aşa? Chit că n-are nicio importanţă, voi contribui şi cu o părere personală. Recunosc că sentimentul de frică, teamă sau cum vreţi să-i spuneţi m-a târcolit deseori în viaţă şi, cu siguranţă, voi mai fi pus în situaţia, vorba românului, de a strânge din buci ca nici acul să nu intre, dar momentele cele mai intense le-am avut de trecut pe vremea când, ca alpinist, stânca muntelui îmi limita orizontul la 20 de centimetri în faţă şi la un mare hău dedesupt. Încă de la primi metri de coardă şi de la întâiul piton bătut am învăţat că în alpinism nu există şansa şi pentru o a doua greşeală. Regulile de bază au fost cât se poate de clare: 1. Să nu înfrunţi Muntele, ci să-l respecţi. 2. Frica te face prudent.
   Răscolind pe Internet după una şi după alta (mă refer la chestii, în general, nu la unele şi altele cu ţâţele în bikini, ca să fie clar!), am dat peste un filmuleţ interesant, protagonist fiind un anume Neale Donald Walsch. Personal, mea culpa, habar nu am avut cine ar fi acest individ, motiv pentru care am făcut apel, ca de fiecare dată, la enciclopedia liberă Wikipedia, de unde am extras următoarele:

    Neale Donald Walsch s-a născut în Wisconsin, Milwakee, pe data de 10 septembrie 1943 şi a fost crescut de către familia sa în spiritul romano-catolic, familia încurajându-i călătoria spre adevărul spiritual. A studiat Biblia, Rig Veda şi Upanishadele.
   Walsch crede într-un Dumnezeu panteistic, care doreşte să se exprime ca nefiind egoist. Viziunea lui Neale Donald Walsch este o expansiune şi unificare a tuturor teologiilor pentru a le conferi o mai mare relevanţă în zilele noastre. El a înfiinţat mişcarea spirituală Humanity’s Team, al cărui scop este să comunice şi să implementeze credinţele sale din Noua Spiritualitate.
   Este autorul american al seriei "Conversaţii cu Dumnezeu". Cărţile care compun până în acest moment seria sunt: "Conversaţii cu Dumnezeu" (vol. 1-3), "Prietenie cu Dumnezeu", "Comuniune cu Dumnezeu", "Noile revelaţii", "Dumnezeul de mâine", "Ce vrea Dumnezeu", "Acasă cu Dumnezeu: într-o viaţă care nu se termină niciodată", "Mai fericit decât Dumnezeu" şi, ultima sa carte, "Când totul se schimbă, schimbă totul."
   Filmul "Conversaţii cu Dumnezeu" a fost distribuit publicului în data de 27 octombrie 2006 în SUA şi pe 10 noiembrie în Canada. Filmul a fost lansat şi pe DVD pe data de 27 februarie 2007.

   Sigur, după ce mi-a fost dat să citesc tilul "Mai fericit decât Dumnezeu", primul lucru ce mi-a venit în minte ar fi să vă invit la prudenţă în ceea ce-l priveşte pe Mister Neale, dar, pe de altă parte, aş dori să vizionaţi filmuleţul ataşat mai jos, mai ales că are şi subtitrare. Preţ de circa opt minute, Neale va vorbi despre teamă, spaimă şi frică, dar nu pentru a vă subjuga şi mai mult acestor trăiri, ci, dimpotrivă, pentru a vă ajuta să vă controlaţi în astfel de situaţii. Să nu uităm că pe fond de frică, teamă, spaimă, groază, angoasă sau oricare alt sentiment înrudit cu acestea au fost dintotdeauna terenul cel mai prielnic în care s-a dezvoltat manipularea şi sclavia, sub toate formele ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.