vineri, 24 ianuarie 2014

Rădăcina tuturor relelor

    Acesta este un film documentar scris şi prezentat de Richard Dawkins, în care se pune problema dacă nu cumva umanităţii i-ar fi mai bine fără religie sau credinţă în Dumnezeu. Documentarul a fost transmis prima dată în Marea Britanie,  în ianuarie 2006, în două episoade a câte 45 de minute.  Dawkins susţine că titlul "Rădăcina tuturor relelor" nu îi aparţine, ci televiziunea Channel 4 a insistat asupra folosirii acestuia, pentru a naşte controverse.
   Dawkins a replicat că însăşi ideea ca ceva anume să fie rădăcina tuturor relelor este ridicol.  Partea a 1-a: Iluzia lui Dumenzeu explorează credinţele nefondate luate drept fapte de multe religii, precum şi extremele în care le-au dus unii adepţi.
   Dawkins dă startul documentarului cu descrierea viitorilor criminali “care vor să ne omoare pe mine şi pe tine, şi pe ei înşişi, pentru că sunt motivaţi de ceea ce cred a fi cel mai înalt ideal.” Dawkins afirmă că procesul lipsit de gândire numit credinţă nu este o modalitate de înţelegere a lumii, ci este în mod fundamental opus ştiinţei moderne şi metodei ştiinţifice, fiind astfel periculos.
  Partea a 2-a: Virusul credinţei, Dawkins opinează că întregul cadru moral al religiilor este distorsionat şi că, doar pentru că ştiinţa nu a răspuns încă la toate întrebările despre Univers, nu înseamnă că trebuie să apelăm la credinţă, care nu a dat până acum niciun răspuns important.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.